Diferensya entre trocamientos de "Bektashi"

Un artíkolo de la Vikipedya, la ansiklopedya líbera
Contenido eliminado Contenido añadido
New page: La orden '''Bektaşi''' es una ermandad sufí ke vyene orijinalmente de Turkiya. Los myembros de esta Tarikat son siguientes de Hadjı Bektash Velí (1209-1271), un...
(sin diferensias)

Enderechamiento de 16 ago 2007 a las 11:30 la ora

La orden Bektaşi es una ermandad sufí ke vyene orijinalmente de Turkiya. Los myembros de esta Tarikat son siguientes de Hadjı Bektash Velí (1209-1271), un místiko musulman. La orden tyene su base en Hadji Bektash, en la provensiya de Nevşehir, onde es enterrado el fondador. La ermandad considera a Alí El Halifa (600-661) suksesor lejítimo del Muhommed el Profeta. Este movimiyento atraye a los shiís i alevís de Turkiya.

Orijinalmente, sus dervishes o myembros komunes de la ermandad fueron los responsavles de islamizar a los kazalinos kristianos de Anatolia i de los Balkanes (komo los Bosnios y Albanezes).

Los Yenicheris adoptaron a Hadji Bektash como el líder espiritual —inkluso azíyan yamarse ijos de Hadji Bektash—, i tomaron de los bektashís siyertas seremoniyas i algunos de los elementos de su vestido i ritual, komo la mano de Fátima i la espada Zülfikar de Alí

Los alevís o nusayris, ke forman hoy el 20% de la povlasyon de Turkiya i tanbiyen enkeuntranse en Bulgaria, se consideran bektashís —o byen alevís bektashís—. En Albania i Kosovo, por influensiya de la egzistensiya turca, subsistan rituales bektashís entre la povlasyon musulmana.

Literatura

Muhammed Seyfeddin Ibn Zulfikari Derviş Ali; Bektaşi İkrar Ayini, Edición Kalan, Tradusido del Turko Ottomano por Mahir Ünsal Eriş, Ankara, 2007 (Turko)


Kategoria:Islam