Taqbaylit

Un artíkolo de la Vikipedya, la ansiklopedya líbera
Rejiones ande se avla Tayqbaylit

El Taqbaylit o Kabil es una las linguas bereberes avladas en la rejion montanyoza del nord de Arjelia konosida komo Kabilia.

Avlantes[trocar | trocar el manadero]

Es la sigunda lingua en kantidad de avlantes de las linguas bereberes, kon kaji 8 milyones de personas ke la uzan abitualmente, dempues del Tashelhit (chleuh), avlado en el sud de Marroko por entre ochu i dies milyones. Unos 5.5 milyones de avlantes biven en Arjelia[1] i el resto konforman parte de la povlasión migrante ke bive o lavora en Fransia i otros paezes de Evropa.

El Taqbaylit, es endjunto al Tamajaq y el Chaoui una de las tres linguas de orijin bereber uzadas en Arjelia. Una riforma a la konstitusion del paez, aprobada el 10 de Avril de 2002 rikonosió el tamazight komo lingua nasionala de Arjelia.[2]. Komo esta defendida la television privada en Arjelia, la komunita kabil en Fransia krio un kanal de television el kualo transmite a traves de satelit desde la sivdad de Paris yamado Berbère Télévision.

Referensias[trocar | trocar el manadero]

  1. « Langue et littérature berbères », artíkolo en fransez de Salem Chaker, profesor de Tamazight en el Inalco i Direktor del Centre de Recherche Berbère.
  2. Abdelaziz Bouteflika (2002) Loi n° 02-03 du 27 Moharram 1423 correspondant au 10 avril 2002 portant révision constitutionnelle
Vikipedya
Vikipedya
Esta lingua tiene su apropiada Vikipedya. Puedes vijitarla i ajustar en Vikipedya en Taqbaylit