Gemara

Un artíkolo de la Vikipedya, la ansiklopedya líbera

Gemara es el teksto el kualo, endjuntamente kon la Mishná konforma el Talmud. La Mishna es el teksto enel kualo la Gemará se baza para azer su analisis i komentarios. El orijin del su nombre viene del biervo גמר (en ebreo gamar, "akavar"; en lingua aramea, "estudiar", "ambezar"). Los hahamim de la Mishná son konosidos komo tannayim (singular תנא, tanna) i los hahamim de la Gemará son yamados "amoraim'" (singular אמורא, amora).

Komo de fákto, egzisten dos grupos de komentarios, egzisten dos versiyones del Talmud: el Talmud Yerushalmi (en ivrit תלמוד ירושלמי, Talmud de Yerushalayim) i el Talmud Bavli (en ivrit תלמוד בבלי, Talmud de Bavel), los kualos son la Gemará de Etretz Yisrael i la de Babilonia; ambas versiyones estan bazadas en la misma versiyon de la Mishna. La Gemará esta kaji toda eskrita en lingua aramea, la Gemará de Yerushalayim enel lashon oksidental i la de Babilonia enel lashon oryental de esta lingua, ama las dos tienen seksiyones en ivrit, trokando de lingua afilu a mitad de una storya; toda la lingua uzada para skrivir la Mishna es lashon akodesh.

La versiyon Yerushalmi, kompilada por los hahamim de las yeshivot de Tiberias i Kesariya fue publikada entre las anyadas 350 i 400 de esta era. La versiyon de Babilonia, echa espesialmente por las akademias relijiozas de Sura, Pumbedita, i Mata Mehasia, fue echa publika enel anyo 500. Jeneralmente, kualunker referensia a la Gemara o al Talmud, sin dinguna espesifikasiyon, aze referensia a la versiyon de Babilonia.


Ver endemas[trocar | trocar el manadero]

Referensias[trocar | trocar el manadero]